Kádár Fasza

 2009.01.20. 06:31

   A/Az [adott rendszer]nak/nek gyermekei vagyunk. A kép durvaságához meg az antifreudista psichológusok tettek hozzá, akikpersze a Freud FASZán nyőttek föl, minthogy egyelőre jólvizsgázni, tehát diplomát szerezni Freud tagadásával alig lehet. Magyarországon. Is. Sem. Megnézvén, a jelenlegi fennebb stihl hatálya miként terjed ki: tehát így minálunk a Kádár FASZának  későposztmodern irodalmi felvetésben akár szobája is lehet. Ó,  tovább! -tekintvén még a mágikus realizmus, a tündéri reál,  a sajtosnyelv és párnyelvlel legújabb elvárásait. Könnyű lesz, csak, bemegyünk a Kádár FASZa szobájába, lekérdezzük, kész. Lódenbörleszk -időbenileg mekdónáldszal és mobiltelcsivel helyrerakva.
     
Így is volt ez egészen 1997. november 3-ig. Mikoris az istenmögi darálónál Kelemen Illyés és Varró Mihály bá' összeszólalkozott s Illyésbá' odavágta Mihálybá'-nak: Te is a Rákosi FASZán nyőtté föl! Jó, van ilyen:  jegyeztem.
     
Nagymamám szerint - persze lekérdezés-ekor a FASZ helyett mást kifejezést használtam-  azt válaszolta, nekik oly mindegy volt az, mint ahogy a falunak is, nekik jó, sőt, jobb volt Rákosi, de Kádár is. A Rendszer ugyan semmit nem osztott le, csak elvett tőlük. "A veszett kutyának mindig lökj egy falatot" -ez volt a család egyik régi mondása. 

Régijó és hálás értelmiségünk [rm.: deákság] abban a hiedelemben él, hogy egyenesen Rákosi avagy Kádár FASZától kapta a diplomáját, a vidékiszegmens szivesen felejti el a féldisznókat, tömött kacsákat-libákat, száz-száz tojásokat, amiket kuláklistára vett szüleik/nagyszüleik  hordtak föl az iskolák igazgatói s tanári szobáiba.  [Kádár FASZa alatt: "dógozó parasztság, melynek osztályöntudata alacsonyabb szintű EZÉRT a jövedelmi szinvonalukat is alacsonyabban kellet tartani..]

Jó, aztán Kenderesen begyűjtöttem egy pár Horthy FASZán-t. Ahogy elnéztem Kenderest, az emeletes faluházát, a Kós Károly-tornyot, az emeletes postát és a csendőrőrsöt [ ma  ált. isk.], látni véltem a kifakadás alapját. Egyébként egy 1942-es telefonkönyvet, ha Kenderesnél fellapozunk, a H-nál Horthy Miklós, szezonális kapcsolási számmal (áprilistól októberig), foglalkozása Magyarország kormányzója. Nem-nem, Horthy FASZán nem nyőtt semmi, mondhatni töketlen rendszer volt, afféle polgáriasuló, mindennek ellenére, pl a haladóbalodal magától nyőtt, mint a gomba, a szociáldemokrata párt pl. Ismert kommunista újságírók , pl Bálint György, aki máig akármely újságíró, talán még blogoszferiális slapaj bérbloggerek, spontánbloggerként álcáskodó jólfizetett profik is tanulhatnának tőle, mindegy, ugyan, ki a haladóbaloldali búbánat olvas máma kommunistákat, mint Lengyel Józsefet vagy akár Gorkijt …


Esterházy (ti a Péter, író) FASZa -ezt már föl se veszem. (Illetve, ism.  alfelét, hogy minden, pályáját 1978. után kezdő fiatal író lényegében vagy Esterházy FASZán nyőtt vagy a seggéből bújt elő, hogy finomabb irodalomkritikusaink véleményére utaljak. .)

Ady FASZa. XX. századi líránk nyőtt azon Az Ady-kultusz a 20-as évek végére a mai Esterházy [Péter]-kultuszhoz hasonlóan jellegzetes mélymagyar iszonyokba fejlődött. Előkerült minden kisimókált papiroska, amit pl Emőd Tamás szedegélt ki Ady lábai alól kávéházi asztaloknál, versvázlatok, szösszenetek. Természetes tehát, ha irodalmiéletünk mai vonatának kerékpumpálói, napjának fűtői diákjaikkal leköpdöstetik Ady emlékét, harmincversűnek hazudják, véééletlenül elfelejtik megemlíteni, hogy Ady verseinek több, mint harmada un. publicisztiai vers, valami glossza, tárca vagy kis-színes poetikai formátumú zanzája. Amit a slapaj egy hasábon tudott megírni, azt Ady epegrammatikussan foglalta össze két verszszakba. Irodalmi fenenagyjaink szemrebbenés nélkül teszik a hülyét, amikor Ady művét összehazudják ezekkel a kis alkalmi versekkel "nem annyira jelentős"-nek. Vagyis ez a példa is mutatja, hogy a FASZ-ság néha visszaüt…

Arany János F 'ára nem lehet hivatkozni. Ő minden kultusz nélkül való. Rá se néz az ember, mint a tanyasi vagy falusi nagymamájára, aki ott kucorog a lelinaóléjumozott kis feődes szobájában s várja az onokákat. Tudjuk, hogy van valahol egy sárgafényes kis szoba, ahol ott van ő, az eredet, a tisztaság -nos ilyen a magyar irodalomban Arany János. Ő nem merte volna megtenni Madáchcsal, amit ma akármely csepürágó csak flegmán is. Javította Madách kéziratát, de nem dicsekedett véle, magát avval nem fényezte. Rp.: Van a dohányzóasztalkámban egy Arany-kötet kéznél. És ha valami gond van, nem lelek valamit a lexikonban, vagy a sűrűsötéterdőben megint fába ütköztem, csak kiveszem azt a vaskos kötete é bárhol is nyitom ki, mint valami bibliát, mindig találok benne jót, okosat -mert  Aranynak meg sok verse egy-egy esszé zanzája is. Arany számára a próza nehézkes volt irodalomtudományi dolgozatai szinte olvashatatlanul veretessen súlyosak.

 Jó, hát a  Ferenc-Jóska FASZa -nem csodálkozunk.  Kossuth FASZának és Kádár FASZának közös vonásait beh jó lenne kifejteni. Hogy mindkét APA figura megítélése mely téves is, végzetesen.  Viszont a Széchenyi FASZa. Nincs?  Holottpedig? Jellemző, a magyarra ÉS Széchenyire, a lehetetlensége.
       

Mária Teréziának is! De mekkora! Kékeres, méteres, lobogóvaszorájú, túrós, retkes, hétszervonnyt-s-edzett, ragyogó, hatlövetű, 'prófétai-bővséggel árasztó, oedémás, lankadhatatlan, fürge, -és most már böszme is! Sőt, káromkodás is: >>A Mária -Terézia fasza sújtson rejád!!<< De ez már megint 'házyas. (Ein Házy Neul.)

Akárhány török szultánnak, budai pasának. volt FASZa. Jó. Bethlen Gábor, rendben. Báthory Gáborkán ugyan mit csodálkoznánk: nyőttek azon még nők is!  Werbőczy, Szapolyai -oda se rántunk, annyira természetes, mekkora nagy FASZok voltak. Mátyás FASZa rettegett vót. Milljók nyőttek azon.
     
Jó visszatérünk, mégiscsak a Kádár F-a a főtéma itt. Kádár FASZ-ának egy jellegzetes, ma is bárki által tanulmányozható ép fizikairésze a Csepel Művek.   Már a megközelítése is: Egy papírfecni se jelzi az autó márkakereskedéssel terhelt útszakaszon, aminek a neve Posztógyár utca, másfél sávnyi szélességben. Nyergessel lekanyarodni oda! Avagy onnan ki a telizöldnél! Gyorsan előseperjük a népköztársaságbelbiztonsági okokokat mint jellegzetes FASZságokat, meg a külügyi hivatkozásokatt, hogy: Nagyzúgat befelé a NÁTÓ, elől az olaszok, de észbe nem vévén, tehát egyenesen, de a HÉV-nél megfogja őket a felvált' villogó piros  Hátmég a gyár: a 4-es kapunál húsz méterre a kádári aszfaltreáltól a régi, megbízható Weiss Manfréd-korabéli macskakövek és sínpárok, százharminc éves épületek, ipariskanzen káosz, régi műhelyek elprivatizálva, fessön ruhalerakat, pénzmosoda és számlagyár, Kerékpár utca, Asztalos (!) utca , Bognár (!!) utca, összevissza parkoló autók között száguldozó ügyvezetők és vértizzad' toltva centiző kamionok. Egész vaskoss darabok vannak itt épen a Kádár F 'ából.

Ó mennyivel könnyebb lenne a fennebb stíl szerint esztergálni valamit a ma ildomos és kecsded posztodern irodalmi stílbarv' szerént: tehát: a Kádár Fasza  megy az utcán, aztán hopp, eszébe jut, bemegy meginni egy sört a Jószerencsét -bárba. De akkor a Kádár Fasza a személy lenne: szopatna, kúrelna mint állat, ahogy a mai történetfeszgetős modorosságban illik, húgyozná telibe a múzsát.  

A tévében beszél egy csepeli közösképviselő: "Ez egy proletárkörzet, itten nincsen pénze arra az embereknek, hogy egy ekkora áremelést televíziós szolgáltatásért, ezerennyimennyi forintról négyszázzal többet fizessenek." Egyébként tizenhatan a közösségből nem is laknak a házban: van másik lakásuk is, ezekben meg albérlők. Az utcán az autók 200eFt-tól 2 MFtig.
     
Ráadásul Kádár, tehát a FASZa is, angyalföldi volt. Vagyis vidéki. Somogy? Bács? Fejből dolgozom, tehát nem nézek utána, de így, a hetvenhetedik javítgatás után már inkább Somogyra gondolnék.

És most következik Kádár FASZának egyik lényegisége: Csepel sohasem volt vörös, amint a nótában szerepelne, hanem Rózsaszín-volt, azaz szociáldemokrata. A Horthy-korszakban a szervezett munkásság java, a baloldaliak java szociáldemokrata volt, és a kommunista párt, afféle főeszetokként (beh ismerős ugye, amikor maréknyi értelmiség [deák] az ország főeszetokjának képzeli magát…) szóval a komcsik legfőbb baja éppen ez volt, és energiáik javát arra fordították, hogy leküzdjék a szociáldemokratákat. A komcsi-szocdem ellentét vezetett oda, hogy Csepelen 1956 Mikulása estjén még visszalőttek a harcoló munkások a ruszkikra.
     
Kádár FASZá-nak másik monumentuma bel-budai hegyek kacskaringóin:  Milliárdok rengetegében : Ma a vadkapitalistának elhazudott későfeudalizmusban hatteraszos, szaunás, fürdőmedencés élet van, debezzeg a Kádár FASZa szépidejében, akkor, a 60-as években egy-, hetvenesekben tíz-, nyolcvanasokéban a húsz -negyvenmilliók honnan, akkor, amikor még nem voltak ilyen társadalmi egyenlőtlenségek, mint máma: ennyi élsportoló, élszínész, élrádiós, éltévés élt? Operaénekes? Vállalatigazgató? Forgatókönyvíró? (Alakul már!) Havashenrik? Tánczenész? Szállodai recepciós? Maszeklángossütő és maszeklángossütőpécézésből élő humorista? (No!)De még éltek itt Rákosi és Kádár FASZa idejében egyszerű kiskerttulajdonosok [budapesti téeszparaszt kategória] is, akiknek nem volt több feődjük az engedélyezett két holdnál, de az a belsőkettőperákerületben. (Höa! -by RHCHP)
     
Ha nagyon érdekel ez még valakit, visszamehet egészen Rideg Sándornak 1946-49 között kelt novelláihoz, s olvashatja jégarccal a döbbenettől a fazonokat, akik mostmeg ebben a  vakkapitalizmusban ('90-es évek) ugyanazok. (Most föl kell állnom, hogy megnézzem, mikor halt meg Rideg, 1966-ban, tehát nem érhette meg a Kádár FASZa délnapjait, hogy ti ugyanazok a történetek kerüljenek elő, mint 1946-47-ben. Pláne, mert az egyik környezetvédelmi miniszter Audi A8 -as vásárlásakor meg már, 1995-ben 92 éves lett volna. Ridegben egyébként egy magyar Tom Wolfe veszett el.  De még azt hozzáteszem, hogy Rideg ám hazudni is úgy hazudott, hogy a csillagos ég hatalmas talyigakerekei reccsentek béle, ti. mikor propaganda novellájába, egyenruhástiszt-író volt, azt nem átallotta festeni, hogy a katonai gulyáságyúba [1951-ben!!] minden nap hús kerül…)
 
  A közelmúlt történelemhamistásának egyik legorbitálisabb fasság-a, hogy Kádár FASZa az nem birtokosjelzős szerkezet, hanem egyfajta reálpolitikusi szemlélet. Hogy az jó: kamatmentesen befizetni X összeget öt évre, aztán megjön a Zsiguli, akkor, deközbenmár két Zsiguli be van fizetve, tehát az ember fog (persze kis kamatvesztés mellett, mert a sorszám alakulását becsülni nem, csak figyelni lehet, pl Autó-Motor -ban). Tehát az ember fog X+0,75X összeget, mert közben infláció volt és még egy ötszázast a kék köpenyeseknek s elhozza a Zsigulit. Három év alatt egyharmad' elnyövi az autót, mert 100 000 kmt bír és legföljebb 9 évet nagyjavítás nélkül, Közben újabb sorszámok futnak le. Hármévesen viszont a Zsiguliért egy balek 3X összeget fizet -vagyis az akkori új árat. Hol van ilyen Nyugaton? Hogy az ember három évig használja a kocsit és újáron adja el? Mindenki jól jár! Tekintsük csak a kádár-faszai matematikát!
       -Jól jár a paraszt: új autója lehet, a hároméves autót újáron adhatja el
       -Jól jár az állam: kamatmentesen használja a paraszt pénzét a nemzetközi mozgásokra hivatkozva, mediterrán olajtőzsde, bocs, mellénéztünk, ez tavalyi és kőolaj, tehát a paraszt az áremelésekre be van idomítva, miközben a devizarubel -elszámolás inflációt nem ismer. Igaz itt egy kis mínusz is van, mégpedig az aktívum vagyis a szovjet tartozik a magyarnak, milliárd devizarúbel'. Innen viszont az erősebb kutya esete a túróspalacsintával.
       
A XX. század végének egyik legnagyobb filozófusa lett a Disney -féle Winnie The Pooh baglyának magyarhangja Verebes István azzal, hogy a Kádár FASZa lényegét megragadta: kiszámíthatóságát, ism. Zsiguli-befizetések, plusz a gyerek hogyan kerülheti el a katonaságot, de vehetik föl az egyetemre, jut lakáshoz.

Hogy a Kádár FASZa alatt nem is volt nehéz az előrejutás. Az embernek csak egy kicsit meg kellett hajtania magát. Néha be se kellett kapni a faszt, csak cuppogni, mint egy profi kurva, gumiban, szájával O-t formálván kézimunkázni, és főleg nyelvi erőben [pornyószövegek, hogy a paraszt szálljon már el hamarabb…].

Igaz, Ludwig Wittgenstein nem az a kimondott szovjet filozófus volt, de ha az ember hallgatott csak arról, amiről nem beszélhetett     (kivel tárgyalt 10 órán át Kádár FASZa 1956 június 8-án, merre járt a Kádár F-a 1956 október végén és Mindenszentek -Halottaknapja táján), az is elég volt. 

Hamvas Béláról nem is beszélve -hát csak egy kis semmiség lett volna tőle okosan viselkedni Kádár FASZa alatt és SZOT-könyvtáros is lehetett volna akár!
     
 
Innen vita kerekedik, hogy a pór, a proletár, ha tehetséggel verve született, mehetett-e s miként -hogyan 1945 előtt elébb vagy kallódhatott 1950 után. Kedvelt időnket, a koalícióst [1944-1948.] hagyjuk most. Szűkítsünk: csak az egyetemi -főiskolai diplomáról beszéljünk: a kallódásról, a nincsetelenség miatt vagyhogy a klerikális körök, kollégiumok és a születéssel nyert lehetőségek. Veszteségeink nemkülönbek a vizsgált időkben: míg a dicső középszer ékalakzatban halad előre, rendszerfüggetlenül, a tehetség inkább elvész. (Minthogy a tanulás legfőbbszervei a kellő bőrkeményedéssel védett ülőgumók. A két alsó teke. Ehhez a stréberség, mint szellemi ülep.)  A Durov Kutyája Elv. A kimittudokban ülő előzsűrik főfeladata a lehetséges konkurrencia kiszűrése. A kinek a nevéhez mi van megengedve, a túl jó helyett az elvárt közepesnovellák és átlagfilmek. 

Konkrét vidékilyányt konkrét öt esetben [1977-82] maximális pontszámmal tanárképző főskolába a származása miatt nem vettek föl, annak ellenére, hogy a legjobb KISZ-véleményezést kapta, nagyszerű közösségi ember, sőt szocialista embertipus volt.  Semmi főoskolára se vették föl. A gyógyszertári-asszitensképzőt is csak 1989-után végezhette el.  Ugyanabban a faluban -érdekes nem?- másik lyányt csak orvosi egyetemre nem vettek föl max-max. pontszámokkal a származása miatt -de tanítóképzőbe meg igen! Tehát gyógyít'ni nem a munkásparasztfóradalmit, de ta-ní-ta-ni igen. (nevek címek a szerkesztőségben) A kádári faszság egyik lényege volt ez, néhány frekventált, országos nevet, grófiszármazékot s osztályidegent engedtek tanulni, de tízezres nagytömegben ismeretlen nevek gyrmekeit meg nm. A politikai ellenzékkel Kádárék ugyanezt tették: Csak a nagy szamizdatozókat nem üldözték, sőt, kerülték a konfrontációt, Demszkynek vagy Orbánnak úgy kellett kiprovokálniuk egy kis rendőri attakot. De az ismeretlennevű 17 éves szakmunkásgyereket, aki novhét alkalmából a +3-4 C0 -os utcán egy szál amerikaicímeres fehér pólóban vonult végig, nem politikai, inkább pukkasztásvágyi céllal, azt letartóztatták, félholtra verték és letöltendő másfél évet kapott a tököli bűnöző-továbbképző intézetben.
     
XX. századi matematika.
       Mert a Kádár F-a halála után nem egyszerű számítás volt az? Ha munkanélkülire vetetkezek, az havi húszezer, plusz elmegyek egy párszor napszámba, mondjuk tízszer, az húszezer -akkor annyit kapok készhez, mintha munkahelyem lenne, oszt nem kell fölkelni, bejárni? Olcsóbb volt segélyezni a leszakadó rétegeket, sőt, monetáris fegyelem szempontjából ma is olcsóbb és biztonágosabb. De ehhez fennkölt értelmiségi paliravevő médiázásokkal köríteni? A nép hülyéneknézése közepette?

A  már halott Kádár FASZ végső csapása volt még ez, bele az alacsony igényszintbe.
       Magasabb igényszint mellett a munkanélküliség csapás: Azévben, amidőn az a fasz Csúcs László, aki a szélsőjobb-ban preferálta magát DE a marhaállatja sima pénzügyi reformként meg akarta tiltani, hogy Hazánk Főeszetokjai állami pénzen fönntartott műhelyekben állami pénzből fizetett emberekkel, állami kocsival a seggük alatt a magánvállalkozásaik számára is dolgozanak, nos nekik a kocsit vissza kell adni, káeftét alapítani és a mobiltelefon lízingjét sajátzsebből állni. Mallorca helyett marad az Ostsee. Bosszújuk viszont nagyon is politikai volt, sőt, immáron nevezhetjük történelminek is. A legtermészetesebben aztán mostanság ezek az emberek má szakterületetb érintő kérdésekben (egészségügy) beh igen a reformok mellett vannak, hogy ti. az orvosprofesszor az ÁÉllam költségén az Állam eszközeivel ugyanúgy dolgozik maszek zsebre, mint Mester Ákoss, Bölcs István, a méltatlanul elfeledett Szénási Sándor és más felnőtt Bácsik is.  Csak ők ugye a médiában… És a pará't nem alulról kapták, hanem felülről…
     
Meghalt -e Kádár FASZa. Hogy oda, a sírba Az Öreg magával vitte-e? Ha Az Öreg puritán ember volt, kertje kerítésére könyökölve szavalta neki egy színész** a kedvelt verseit, sakkozott- és a tojásosgaluska? Vagy az Aczél volt? Hogy Hermann Göring is egy jó-szerű ember volt, szerette a kutyákat és 1945 koratavaszán leterítette a berlini állatkert lézengő bölényét, DE az EGÉSZ zsákmányt, 28 kg csont-és bőr, az éhező berlinieknek adományozta?
     
Ahogy a bányászoknál a szilikózis úgy a tényfeltárásban szakmai betegség a tévedhetetlenség kóros érzete. Az embernek ráncok nyőnek be a homlokába: Igazam van. Arcaszalonnája dopeman-iassan dagad és szemeit környűlhízza. Vigyázni kell ezért a Kádár FASZa -kutatással. Hogy tömegek dőltek bele az eléjük tartott Apa-képbe, az nem csodálható. Nagycsomóan vizsgálódnak a népszerűmosolyú, egyszerűenfogalmazó, markánsállú konkrétember elvontsliccénél: Ott a Kádár F-a. Egészen komoly tényfeltárócégeket ismerünk, melyek egy magasabb cél érdekében óccsójan fogalmaznak, elhallgatnak, áttekintenek, összevonak és elfelejtenek, vagyis úgy viselkednek, mint egy kádárF-a. Ugyanis a történészek a magasabbcélkutatásban mindig a polcok zenitjét nézik. Közben a magosabb cél egészen alacsonyan van: néhány oligarcha párszáz közvetlenemberének, azok szolgáinak a boldogulása az egyéb nemesség s cselédségeik által.

Csak tavaly ilyenkor dúlt egy tipikusan kádárFASZaista propagandahadjárat. Népünknek ugyanaz a Nagy Tanítója, aki közpénzen pártpropaganda alapján írt librettót népnevelő rajzfilmecske-sorozathoz, ugyanő ugyanazon tündérujjait járatván a billentyűkön förmedte tovább az agitprop hazugságot (vetítést) miszerint a nemmegfelelővéleményüek visszaaszocializmusba-akaróak.
 
Gyönyörő jelenet most a páternálista Állam FASZa lebontása. 55 éves könyvekből zsírpapíron copy kis elméletek! Amikor a magyarnak még apa kell.   Amikor az Állam Fogalom a 60-as évek második felében csusszant bele hegyecskés nedvecskés fejével a szűz tudatnak selymess belébe-e! Addig Apa Fogalom volt, Rákóczi Apa, Kossuth Apa, Ferenc-József Apa, Horthy Apa (khm..) Rákosi Apa, Sztalin Apa, Kádár FASZa. És az új Állam képe az Elvesz tőlem/Viszem én s mit érek. Nemazenyimé-e, a zállamé-e-je. Aggya ja  zállam. Zállam elvette -én is elvettem. Állam oldja meg, Édes Állam, Édes Állam, csiganyálas állam, véres állam, szájbakúrt állam. Jönne a logice, a copy, hogy a rossz épületet le kell bonta, föl se. Csakhogy az Állam épület-e. Nem fok-e az Állam-e? Hogy meglépni s azután meghaladva van-na? (Nem vagyunk államelménckedők, de az önfelkent államszanálóknál nem butábban nem.)

Ugyanabban a hírműsorban öt perc sem választja el: A falusi rászorulóknak, a fagyoskodóaknak vissza kell kapcsolni a gázt, a villanyt: az önkormányzat vásároljon kártyás mérőórákat. Az önkormányzat gazdálkodja ki, tartsa fönn. Egy megyei önkormányzatnak 4000 dolgozója van, minekannyi, vízfej, kipukkasztani, de a 4000 java tanít az önkormányzatifenntartású iskolában, dolgozik kórházban eü-intézményben, közgyűjteményben, múzeumban, és ha nem az önkormányzat tartja el őket, akkor Állam ApaFASZa, a szanálás és lebontás alatt álló?? Nemde a rendszerváltásnak elhazudott ráncfelvarrás  egyik színlegi vívmánya éppen az önkormányzatiság volt. Ugyebár.
     
Mindig elfelejtjük, hogy az ember állat (biológiai lény) is. Miközben társadalomfilozófusaink meg technikusaink előreszaladnak, mi még úgy rohanunk egymásra autópályák útszűkületei előtt, mint nomádok a szabad legelőért, életre-halálra. Ki tudja elkülönböztetni az egymásrarohanóak közül a mélymagyarokat és jógyerekeket? Nemde egyfasz mind, ugye? A praxisában. Ki mondja meg az országot kettőbeköltöztetni kívánó megfelelően stréber jógyerekek közül, hogy a megmondóújságírás (és bérblogolás) kultuszfigurája, a Fogatlan Szőrsapós Néni visszaaszocializmusbaakaró-e vagy ő borult kézcsókokkal az Üdvös Vezető kézfejére Kecskeméten az MSZP nyugdíjatagozata szervezésében tsókokkal.
     
A Kádár FASZból az [helyesen:egy] egész rendszert leképezni nem lehet. Nem a Kádár FASZa dobta át a tehenek abrakját át a kerítésen a termelőszövetkezetekben. (A tejbe a lényegit a széna, a legelt fű adja, a javát meg az abrak és az emberi gondoskodás.) Nem a Kádár FASZa tárolta a szövetkezet Barkas-át félszer alatt a leselejtezésig s vitette haza neokoloniál irodabútorát a tisztaszobába leltári cimkével. Nem Kádár FASZa adta a társasági törvényt, pëtyëgtëttë tele a Rózsadombot államitulajdonú alvórészvénytársaságokkal 1985-től, amik aztán a a ráncfelvarrás napjaiban jóljöttek a vagyonharácsolások lepapírozásaihoz.

 Kádár FASZa alatt nem kellett gondolkodni. Az jó volt: az ember ugyanúgy csüngött a termelőszövetkezetbe menet a kettesvillamos kapaszkodóján, eleinte a Csepelek és Zilek rendszáma kétbetű, három szám, aztán bejött a kétbetű-négyszám kombináció. Egy -egy Opel és Merci 2,5 t-s. Aztán az IFÁk is. Tehát csüngött az ember, dúdolta magában Csini, Csiniba, Csinibaba -vagy egy Metrót vagy egy Illést, Omegát. Kexet. Telt -múlt az idő s egyszercsak, 1970., ahogy néz ki az ablakon, lát egy vadiúj, merkúros VW-t, rendszáma IB: Nahát, ugrott a C-s sorozat, mostmár az I -betűsök jönnek! S nézi, nézi, világít a sok I -betű, ID, IC, IF. (Az IA valahogy kimaradt.) Egyszer csak valaki az arcába lehel, a szokásos áporodott élesztőbűzre még egy kis rágógumi is: az első magyarpunk csövesnadrágban, koszlott póló és szöges műbőrjaki, ricsekendő, szimatszatyor: ni, már 1978, hogy elszaladt, már lassan a Z- sorozatnak is vége, piff, tényleg PA, PB!

Stílparádként ideigézem az ezredforduló állófogadások szendvicseitől zsírmocskos, sörtől büfögő, kitérdeltnadrágos, szamárfüles szoknyasliccű, menstruációsizzadtságszagú publicisztikai modorát: A Kádár FASZa körmenet. A "Szent FASZ"? A Cukortorta kupolája alá tréfából egy egész frakció Kádár FASZa alakú süvegekben vonul be?
     
Teljes komolysággal fejtegetni a k'k' -kéjeurópai tragikomédiát: A Kádár FASZsága egy vád, amiközben, mármint a Kádár FASZa fegyver, VISZONT azé a kormányrúd, akinek a kezében a Kádár F-a, a zselés, a mű?

Ez semmi, mondják a székekről, de nekünk nem volt elég a Ceausescu FASZ, volt még a Elena Picsája is! (És akkor innen elkezdik ismételni, amire már utaltam, hogy Magyarországon legalább egy bizonyos módon előre lehetett jutni a Kádár F-a alatt.)
     
Olvasó nők végig arcpírjukkal küszködnek, mert egy konkrét FASZ jelenik meg előttük, amit szeretnek, erős támasz, megbízható, vastag, deviszont hegyes, ám hosszan-friss.
  Igen, csajozott is Kádár, de mindösszesen két nő-ről van jegyzés, a második Mari Néni. A pártszerű élet nem sok magán't hayott e fess csinos és markámsarcú embernek..

Asszonyok! Akartok nejlon harisnyát? Nejlon kombinékat? Emberek! Nejlon ingeket ?-Akkor támogassátok a Fóradalmi Munkás Paraszt Kórmánt az ország újjáépítésében! /Kádár Mezőtúri Beszéd-e 1957./
     


Zámbó Imre halott, de Jimi Hendrix örökké él!
       Na! -ez az! Bármelygitáros akármit mondhat: Hendrix FASZán nyőtt föl! Az emberek nem értik a bonyodalmakat, hogy Zámbó Imre is szabadidejében mért Jimi Hendrixet és Memphis Slimet meg SonnyBoy Williamson II-t hallgatot és hadonászott ittasan őrjöngve, ha valaki nem bírta már yachtján az ilyen ricsajt és közelítzeni mert a cd-lejátszóhoz. Akkor hogy értenék, hogy a ganxták Zámbó Jimmyt hallgatnak, éshogy a Ganxta Zolee-nak kb annyi köze van a képhez, amit ábrázol, mint Kádár Faszának , a zsidóingatlant elrekviráló, Rózsadombot belakó, luxusautókkal furikázó, luxuskajákat zabáló, búrzsójjáéletmódot folytató és feudális kéjurassan vadászgató pólettárhatalmasokhoz, meg a munkáshoz m,eg fóradalomhoz meg paraszthoz…

Holott már Janko  Zapolje megmutatta, hogy éppen a másodikgenerációs nemesből, akinek nagyapja ismeretlen pór volt, lesz a legjobb parasztzsírsütögélő… Amint Sánta Ferenc is jegyezte a cselédet, aki téesz hajjakendként pár évvel később hintón járta be a gazdaságot…

Kádár F-ának lényegisége a sohasemvoltsága. Hogy nem, az összetételben nem a Kádár a lényegi, hanem a FASZ. A Kádár helyébe akárki állt is volna, ugyanúgy a reálpolitikus mezében, jó, lehet, az első csak '63-ig húzza, de mindegy. Hogy a kornyatag, öregecskés Münnich FASZa vagy évtizeddekkel később a fiatal, törekvő Biszku FASZa? Nyers FASZa? Fock elő se vonhatta, már eltehette.
Nemmellékesen, hogy melyik FASZ legyen, azt Hruscsov és Malenkov Tito nyaralójában, Titóval tárgyalván 1956. november 2-3-a éjszakáján döntötte el. Hruscsov jól ismerte Münnichet, akivel a Vörös Hadsereg tisztjeiként együtt sátoroztak és itták magukat hóttkokira hadgyakorlatokon. Hruscsov tehát jó politikus lévén úgy terelte a beszélgetést, hogy Titó mondja ki, az idült alkoholista Münnich helyett inkább Kádár legyen a magyarok apja-fasza azontúl.

Minden út az első lépéssel kezdődik: Ilyen volt Kádár un "Szolnoki Beszéd"-e, amit természetesen nem Szolnokon mondott el, hanem még Ungvárott, és a szolnoki rádió csak leadta. Még azt se mondhatjuk, hogy jogos a szolnokiak Kis Moszkva elnevezése városukra, hiszen a Kádárt balról támadó Andics Erzsébet itt kívánt kormányt alakítani, mert ő, egyébként  joggal, Kádárt a Nagy Imre esküdött miniszterének tekintette, és ismerte Kádár november 1-jei, kissé túl is lihegett hűségnyilatkozatát Nagy Imre mellett.

Kádárt 19 éves korában az idősebb és tapasztaltabb pártmunkással Nagy Imrével a kommunisták aknamunkára küldték a szocdemek közé az akkori fedőpárt, a Magyar Szocialisták Pártja [MSZP] képviseletében.

Kádár ifjúkori barátja, harcostársa és belsőkonkurrense, Rajk László ellen Rákosiék parancsára levezényelte a gyalázatos pört. Kevesen tudják, hogy Rákosi és Révai milyen humoros emberek is voltak (nyoma maradt ennek az 1947-48-as OGY jegyzőkönyvekben…) Tehát merő tréfából Kádárt arra kötelezték, hogy Rajk kivégzését nézze végig. Ezt tekintvén a szintén konkurrensnek számító Mező Imre beáldozása (és mártírrá tétele, Biszku Béla segítségével) már nüansz csupán. 
     
A minősített FASZság törettethetetlenségére -mondhatnánk, az Aczél nélkülien aczélosságra szövegmintát Kertész Imre A kudarc című könyve 1988-as kiadásának 61 -62. oldalán találhatunk. Annyiban minta, hogy a mai, aczélnélküli korban ugyanígy lehet bármit visszavágni. 
       
 Hendrix F - ténylétbeniségének bizonyítéka a Chicago -i Gipszöntőknek köszönhető.   ( Frank Zappa : Az igazi Frank Zappa könyv, 66. p.) Voltak-e jászai mari téri gipszöntők, vásároltak -e KIOSZ bélyeget, vagy gipszet már eleve nem vittek magukkal, viszont az előkészületekkel rendszeresen szolgálatukat tették?
     
A fentiekből kiderül: Kádár FASZ-szal vagy anélkül is valóban és pontosan Kossuth Lajos-size figura a magyar történelemben.  A  korpusz halálával (Az öreg szeretett sakkozni, hiszen a sakk is, mint a politika: A jó játékos a gyönge lépéseit vezetheti, a kibicek azt hihetik, hogy az ellenfele akarja lépni, amit akar, az ellenfele, a gyönge sakozó többször is nyerésben is érezheti magát és még sakot is adhat.. mielőtt a profi sakkozó bemattolja…) …szóval a korpusz halálával politikaipályafutása nem ért véget. Egészen a közelmúltig aktív szerepet játszott.

Sírgyalázói önellenhatóan lényegében kultuszát is támasztották. Nem lelik őket -holott rengeteg nyomot hagytak, sőt feliratot, a sgrafitto , a festékből a mai elemzőeljárásoknak köszönhetően szinte belőhető  a festékszóró vásárlásának napja-helye is.

Kádár sírjának meggyalázása provokáció volt, egy provokációsorozat állomása. Volt előtte is provokáció, meg következett ezután is porovákáció, sőt fog is. A provokációsorozat kiagyalója nem, mint ideológiai előképét tekinti Kádár-t a provokációsorozat kiagyalása és megrendelése idején, hanem pragmatikusan, csak mint a politika művészetének kimagasló alakját, utánozza.

A "Te is a Kádár FASZán nyőtté föl" -népi leszólás pedig tartalmilag arra utal, hogy Kádár politikájának leglényege a szellemi korrupció volt: valamennyire mindenki részesévé vált a rendszernek, valahogyan szolgát, ha nem tolta, akkor húzta.

  A kádári faszság ténylétbenisége igazolására külön lexikont lehetne szerkeszteni. Én cikkem végére azt a képet választom, ami Kádár konkrét faszát is, faszsága lényegiségét is ábrázolja. A mai relativista néphülyítés kedvenc képe is ez. Mondolatként Ötvenhat jobbos politikaielpocsolyásítására ugyanis a felnőtt Bácsik ezzel a képpel szoktak redurchmarsch-olni, hogy nesztek, ergyabunkók, ilyenek vagytok, ezt érdemlitek:
Az 1957. május 1. tömeggyűlését. Persze a Felnőtt Bácsi nem azért társadalomszociológus, hogy, mint történelemből is jeles tanuló, ne tudná, hogyan is jött össze ez a szép nagy tömeg, de hát nicht vor den Kidern, nem kell azt minden hülyegyerekenek tudnia, milyen módszereket is alkalmaztak Kádárék a propagandában…
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citera.blog.hu/api/trackback/id/tr28890185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunbuddha · http://hunbuddha.5mp.eu/web.php?a=hunbuddha 2009.02.15. 19:30:42

Még visszakívánnátok Kádárt.
De csak a szegfűs kapitalizmust kapjátok!

kispesti 2009.10.24. 17:50:55

basszaszájbajazannyátabitófánmindenrohadtjudeobolsiávóskommunistabriganti

magyar-magyar szótár 2009.12.07. 08:10:16

@kispesti: Hát azok a valóságban nem létező rémképek, akik az Ön fejében élnek csak, köszönik Önnek ezt a kifakadást.
süti beállítások módosítása