Budapesti fiatalok vidéken

 2008.11.17. 15:37

Dr Kovács Istvánnak szeretettel

Blogoszferiális fogyasztásra alkalmas egész regény feltét nélkül -írta John McBlogomoloff

More... Hogy, hogynem, tény az, legpestibb, traktorosgazdaellenesebb az, akinek a nagymamája még a konyhajtó mögé rejtett zsírfekete bádogvödörbe állva pisált, és gyönge csikószaros agyaggal mázolta kemény, linélejumfényesre a tanya tisztaszobájának feődgyét. Az ilyenek szólják le aztán Móricz Zsigmond prózáját, meg hallgatnak nagyon Závada Pál regényei felől. A legőspestibb azonban az, akinek az apukája is az egyetemi kollégiumban tanulta meg fönn, Pestben, hogy nem akkor kell gatyát váltani, ha nyergét kiveri az árokzsír, hanem minden nap. Éshogy nem csak beretvát nem kérünk kőccsöny, hanem fogkefét meg gitárt sem.

Naszóval.
Történetből, ami a véletlen szavunk őse-szinonímje, tehát véletlenül úgy esett, hogy az egyszeri budapesti fiatalember lekerült vidékre egy fél napra a vidékinagyihoz. Míg a felnőttek a tisztaszobában tárgyalták, hová rakják el a nagymamit, aki haláloságynak esett és combfejét törte, réjabilitácijósosztályra vagy rendesen elfekvőbe, addig a legkisebb lyány, Olga hátrakülde a kisfiát, keresse meg a gereblyét, oszt csendben, senki észre ne vegye, rejtse el a Cuzzúki Swift (ejtsd swift) hátuljába, jó lesz a gödi hobbin az, régi, békebeli szerszám...

Hátraindul hát Szájmon, mert így hívják, budapestiparaszt nem ad jóska-pista-julis nevet gyermekének, tehát Szájmon hátrament az udvarra, hogy megkeresse a gereblyét. Már nagyon kell neki pisilni, de a nammaminál nincsen angolvécé. Ezért aztán türelmetlenül totyog, forgolódik, ideo-odalép, addig-addig, hogy az istálló oldalánál a Pajtás kutya által eldöntött gereblye fejére lép és az jaó haókon nyomja.

Ha hamarébb találta vóna meg a gereblyét, regényem még eddig se tartott vóna!


NB Truman Capote a kitalált tényregény kultuszát támasztotta föl, ezért is idecopyzok pár gereblyeképet, nehogy valaki az varseprűre asszociáljon tévedésből:
A gereblye szó szláv eredetű,

Címkék: lépjagereblyére

A bejegyzés trackback címe:

https://citera.blog.hu/api/trackback/id/tr38773802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása